Sunday, June 10, 2012

Minggu Destini Siswa (MDS) Pelajar Asasi UiTM Puncak Alam 2012 ;)

Assalamualaikum !!!

heeeeeeeeeee...Minggu Destini Siswa, aku tak taw nak start cite macam mana, orientasi, biasalah kan, orientasi mana yang tak kalut,,,

Aku mai daftar 3hb... pagi pukul 9.30..pastuh pukul 3.00 petang dah kena berkumpul dah.. malam tuh macam biasalah, dengar taklimat, kenal abang ngan kak PM,,pastu pukul 12.30 malam baru boleh sampai bilik...

Tak dak apa pon kot... yang gila, siswa pukul 5.00 pagi dah kena kumpul,, siswi pulak pukul 6.00 pagi.. padahal pukul 7.00 pagi baru gerak =_=

Kerja aku plak sepanjang minggu MDS ni, menunggu orang je, ye lah, kena gerak berkumpulan, nak pi mana pon berkumpulan, dah tuh, kalau orang lambat, bersiap sakan tak hengat dunia, still kena tunggu la... cissss...

time tunggu orang turun dari rumah...cisss,,,,time nak pi makan pon kena beratur cemni okeah...

Pagi first day aku buat apa hah ??? tak ingat pulak aku, 0uhhhhhh,, ada la kot main break..break..tepuk-tepuk tangan, gelak guling-guling bila abang PM buat lawak... 0uhhh,,,yang daftar 3hb, orientasi asing dari bebudak yang daftar 2hb, kami punya orientasi kat Kolej Angsana, depa plak dekat Kolej Rafflesia..


Suasana kat Angsana..ramai kott...ni baru wave 2, tak campur wave 1 lagi,, total semua 2985 orang kott bebudak asasi...ramai gila =_=

Kat Angsana tuhhh,, kafe lah kan sebenarnya, tapi depa letak tikar banyak-banyak,, kiranya kami duduk, baring, guling-guling, meniarap semua atas tikar tuh...houhhhhhh...tuh yang time ceramah sedap je lentok nak lena....best kottt...yang tak best tuhhhh..pasal tak boleh balik bilik lahhhh...bawak telekung siap, nak solat semua kat situ...

time solat ;)

Punyalah mati-mati aku ingat kat UiTM ni takde bebudak cina, rupanya ada jugak,, dalam 5% kott peratus dia,, tapi entahlah, yang tak pakai tudung pon berlunggok, jenuh aku nak beza =_=

kawan aku tidoq sampai kena "ugut"lah dengan kak PM...bwahhahaha

UiTM ada ayaq sendiri kottt...


nampak tak aku pemalas nak salin lirik lagu ??? aku tangkap gambaq je lahh.. bwahhahaha
working smart okeahhh =)


Hari kedua, barulah kami urus segala dokumen pendaftaran, borang pendaftaran, borang perubatan, borang bantuan asasi, make sure la semua barang dan dokumen bawak dengan lengkap, sebab macam aku, terus hantar je borang..lega kott,, yang tak lengkapkan borang lagi..kesian pulak aku tengok, ke hulu ke hilir, beratur sana beratur sini...tapi actually, padan muka arrr...bwahhahahaha

Jangan risau, ada je kaunter untuk sahkan dokumen, matikan setem hasil,tapi walawehh la...ramai kott orang beratur,,,cisss... hak3,,aku kena tunggu orang lagi,, selagi semua orang tak selesaikan urusan pendaftaran, still kena tunggu..penat kottt,,seharian tunggu orang pastu cangak je....

Hari ke-3 baru aku start rasa best MDS, sebab kena pakai baju kurung putih, kain hitam ngan tudung purple UiTM !!! kau ad00 ???? bwahhahaha...actually, ada je yang tak bawak kain hitam, pakai je lah dengan kain baju kurung pon... time perasmian MDS nie, adalah nanti siaran langsung ucapan untuk UiTM seluruh Malaysia, siaran langsung dari UiTM Shah Alam...pastuhhh...sampai ke malam lah dengar ceramah pakai baju tuh pulakkk,, hai la..dengan tudung special lembut gila tuhhhh...memang mereng sat lah cara aku pakai tudung...


tudung UiTM...bwahahahha....

Actually, tudung tuh macam tudung bawal, tapi kain dia gilerr lembut, payah kott nak pakai..
pastuh wujudlah bermacam-macam gaya,, contoh lagu nie... yang pakai macam shawl pon ada, tapi..
seriously serabai aku tengok..bwahahhaha...

Esoknya plak, keje dengar ceramah je lah, pasal peraturan segala bagai yang aku tak dengar pon kottt,, tehhehehe....dok main je banyak... petang tuh...yiehaaaaaaaaa...ada riadah !!! ada senamrobik lah segala bagai..aku dok belakang,,memang tak berobik-robik lah aku..tak nampak kottt...bwahahahah

time riadah, baju bebas,,tak bawak t-shirt putih pon takpe, wat berat beg je =_=

Pastuh,,balik bilik...pukul 8.00 malam kami gerak pergi padang kawad, ingatkan nak buat hape... rupanya majlis penutup...OMG !!! sat gila MDS, 4 hari je kottt....baru nak syiok dengan gelagat abang-abang dengan kak-kak PM...dah berpisah =(

Gempak jugaklah majlis penutup ni, macam ABPBH pulak...JUARA LAGU pon adooo... bwahahhaha, dengan anugerah segala bagai..gila best !!! yang paling tak boleh lupa time Abang Jimy nyanyi lagu Perpisahan, Anuar Zain..perghhhhh...gila sedap, konfius sat dok kat PALAM ke kat JUARA LAGU nie =_=

stage gila jauh kat depan..... =_=

And then..habis !!! MDS dah habis !!! gila terkejut !! awal kottt..padahal UiTM lain tak habis lagi... maju tahap PALAM ni...bwahahahah, pulon sat... (^^)

Pagi tuh, just ada taklimat dari Pusat Asasi...untuk kenal-kenal dengan pensyarah dengan sesi soal jawab, tuh je...pukul 12.00 tengah hari,, hari khamis dah free !!! tak buat apa dah !!!


Isnin baru stat kuliah!!! yiehaaaaaa!!!



time taklimat...gilerrr...mata bengkak, muka cuak sebab dah berhari-hari taku cukop tidoq.. 
feeling macam panda sat...

Ramai kott yang balik rumah, even yang dok kat Kelantan pon balik... gila jeles !!!

Takpe..aku boleh jenjalan siap satu PALAM tuhhh..sampai sesatlah dok cari kelas,, korang balik rumah kan, nanti nak pergi kelas mesti tak tahu jalan kan ??? mesti sesat kan??? padan muka... bwahahhaha

14 comments:

Anonymous said...

peraturan kat sana ketat tak?
e.g. pakai stoking ke,ape ke...

-ytazzi- said...

manada ketat, pakai stoking ? hari isnin je kot dah kena pakai formal, hari lain baju bebas ja :)

Anonymous said...

Salam. Akak,etika pakaian dia pulak macam mana eh? boleh pakai jeans, blouse lengan panjang etc? kasut hitam je? Tudung? Hehehe banyak pulak tanya, curious ni. Mekasih :)

Anonymous said...

Kak nak tanye perlu ke bwk iron board dkt situ

-ytazzi- said...

wasalam , dah macam sekolah plak, bebas je lah,jeans, blouse, warna apa nak pakai, stail apa, asalkan menutup aurat *eceh

iron board ? aklau tak reti iron kat meja, bawaklah :)

Anonymous said...

:3 stdent laki p kuliah bleh pakai bju t shirt xd kolar x? law lengan pnjg?

-ytazzi- said...

wajib kolar, lengan panjang ? bleh ja :)

Anonymous said...

laptop diperlukan sangat tak bgi new students? atau x penting sngt?

-ytazzi- said...

for me, penting, leceh jugak kalau nak pinjam kat kawan nak buat assignment and kuiz online bagai :3

Anonymous said...

assalamualaikum kak. klau attend class, boleh pakai ape2 je kan? sbb kt u akak sy die x leh pakai jeans, sluar slack hitam je boleh, payah camtu. and for asasi, jadual kelas padat x? thanks. :)

-ytazzi- said...

apa-apa ja (y). jadual ? tak padat sangat kot, biasa ja :)

Anonymous said...

akak, yg pakaian bebas tu applied kat uitm palam je ke? any idea kat uitm shah alam pulak macam mana?

Anonymous said...

Boleh x nk matikan setem hasil nnt dkt uitm??

-ytazzi- said...

pakaian bebas tuh, i think as long as uitm rule dia sama je kot :)


matikan setem, time mds nanti depa bukak kaunter :)